Υποστήριξη Έρευνας & Καινοτομίας
Ευρωπαϊκά Προγράμματα

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ – HORIZON EUROPE
Το νέο πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία (2021-2027).
- Ιστοσελίδα του Προγράμματος
- Υποβολές προτάσεων / Αναζήτηση συνεργασιών
- Στοιχεία Πανεπιστημίου για υποβολές
LEAR Person: Spetsidi Panagiota

ERASMUS PLUS
Το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη.
Organisation ID Number Erasmus plus: E102077975
Erasmus Charter for Higher Education Code: GKRITIS01

LIFE
Το κύριο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.
Εθνικά Προγράμματα
ΕΣΠΑ 2014-2020

Το «Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014- 2020» αποτέλεσε το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μια ανάπτυξη έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς.
Περισσότερα...
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 έθεσε 5 χρηματοδοτικές προτεραιότητες:
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
- Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση.
- Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον.
- Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – ολοκλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
- Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 2014-2020 υπήρξαν η εθνική και οι αντίστοιχες περιφερειακές Στρατηγικές Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, καθώς και οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων ή την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακώ ν δυνατοτήτων συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελείται από 20 Προγράμματα, από τα οποία τα 7 είναι Τομεακά και τα 13 Περιφερειακά:
- Τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αφορούν ένα ή περισσότερους τομείς και έχουν ως γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα
- Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ένα για κάθε μία από τις ελληνικές Περιφέρειες, περιλαμβάνουν δράσεις περιφερειακής εμβέλειας.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΣΠΑ 2014-2020 στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Λίστα των έργων ΕΣΠΑ 2014-2020 που διαχειρίζεται ο Ε.Λ.Κ.Ε. Π.Κ.
ΕΣΠΑ 2021-2027

Το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027» θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας
Περισσότερα...
Οι προτεραιότητες και δράσεις που θα υλοποιηθούν έχουν σκοπό τη γόνιμη μετάβαση σε μια πιο έξυπνη, πράσινη, διασυνδεδεμένη και κοινωνική Ελλάδα καθώς και μια Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες και ενταγμένη σε μια διαδικασία Δίκαιης Μετάβασης.
Το ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολική δημόσια δαπάνη 26,2 δις ευρώ, αποτελείται από 22 Προγράμματα και συγκεκριμένα 9 είναι Τομεακά και 13 Περιφερειακά:
Τα Τομεακά Προγράμματα
Aφορούν έναν ή περισσότερους τομείς και έχουν ως γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα.
O Ε.Λ.Κ.Ε. Π.Κ. συμμετέχει στα παρακάτω προγράμματα :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 2021-2027»
Το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», με δημόσια δαπάνη 3,9 δις. ευρώ, αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση, που θα υποστηρίξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης. Το Πρόγραμμα είναι το εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ελληνικής Οικονομίας κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021 - 2027, θα χρειαστούν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες στήριξης, με στόχο να καλυφθεί όλο το εύρος των αναγκών των επιχειρήσεων σε επίπεδο πληροφόρησης, ενίσχυσης συνεργασιών, ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών προτύπων και εύρεσης τεχνολογικών, ανθρώπινων και επενδυτικών πόρων. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στόχος του Προγράμματος είναι η μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων από εσωστρεφείς σε εξωστρεφείς.
Έργα του Ε.Λ.Κ.Ε. Π.Κ. που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ»
Το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», με δημόσια δαπάνη 4,1 δισ. ευρώ, στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους έως 29 ετών εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΑΕΚ), στην προώθηση ίσης πρόσβασης σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση, στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης, στην εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης.
Οι βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος περιλαμβάνουν Οριζόντιες – Συστημικές Παρεμβάσεις, την Απασχόληση και Αγορά Εργασίας, την Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση, Δράσεις Κοινωνικής Καινοτομίας, την Επισιτιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης και την Απασχόληση των Νέων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος εδώ.
Τα Περιφερειακά Προγράμματα
Ένα πρόγραμμα για κάθε μία από τις ελληνικές Περιφέρειες, που περιλαμβάνει δράσεις περιφερειακής εμβέλειας.
O Ε.Λ.Κ.Ε. Π.Κ. συμμετέχει στo παρακάτω προγράμμα :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΡΗΤΗ»
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κρήτης 2021-2027, με δημόσια δαπάνη 564,5 εκ. ευρώ, αποτελεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική παρέμβαση, με στόχο την αναβάθμιση της Περιφέρειας και βασικούς στόχους την Ποιοτική Ανάπτυξη, την Ενεργό Περιβαλλοντική Διαχείριση, την Ορθολογική Διαχείριση Φυσικών Πόρων, τη Δυναμική Κοινωνική Συνοχή και την Αποτελεσματική Διακυβέρνηση.
Το Πρόγραμμα συγκροτείται από 8 Προτεραιότητες ως ακολούθως:
- Προώθηση της καινοτομίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας.
- Στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
- Ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας.
- Ενίσχυση της κοινωνικής δυναμικής και της κοινωνικής συνοχής.
- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των απόρων και των παιδιών,
- Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη των Αστικών Κέντρων και της Υπαίθρου,
- Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ,
- Τεχνική Βοήθεια ΕΚΤ+
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος εδώ.
Έργα του Ε.Λ.Κ.Ε. Π.Κ. που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Κρήτη».
Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας
Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα συμμετέχει σε 5 Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, που αποτελούν βασικό εργαλείο για την ενδυνάμωση των χωρικών συνεργασιών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και με τρίτες χώρες και συνιστούν μια από τις κύριες επιλογές για την προγραμματική περίοδο 2014-2020..
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ INTERREG VI-A «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ»
Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιείται μέσω προγραμμάτων διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας. Τα Προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν κοινές διασυνοριακές και διακρατικές προκλήσεις, να στηρίξουν συνέργειες μέσω κοινών εταιρικών σχημάτων και να εδραιώσουν δυνατές συνεργασίες, με γνώμονα την ισόρροπη, οικονομική, κοινωνική και χωρική ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την περίοδο 2021-2027 το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VΙ-A «Ελλάδα – Κύπρος 2021-2027», με δημόσια δαπάνη 57,5 εκατ.ευρώ, επέλεξε τρεις (3) προτεραιότητες και έξι (6) ειδικούς στόχους, ως εξής:
Στόχοι
- Μια πιο πράσινη Ευρώπη χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
- Μια πιο κοινωνική Ευρώπη.
- Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες.
Ειδικοί Στόχοι:
- Προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
- Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης του κινδύνου καταστροφών, της ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις, που βασίζονται στο οικοσύστημα.
- Ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης της φύσης, της βιοποικιλότητας και των πράσινων υποδομών, μεταξύ άλλων σε αστικές περιοχές, και μείωση όλων των μορφών ρύπανσης.
- Προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και μειονεκτουσών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσω ολοκληρωμένων δράσεων, που περιλαμβάνουν υπηρεσίες στέγασης και κοινωνικές υπηρεσίες.
- Ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική καινοτομία.
- Προστασία και οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος εδώ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΈΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στηρίζει την ελεύθερη έρευνα (τη συστηματική έρευνα που γεννά η επιστημονική περιέργεια) και τους νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, ερευνητές και μέλη ΔΕΠ. Στόχος του είναι η σταθερή στήριξη της ελεύθερης έρευνας στη χώρα χωρίς θεματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς.
Περισσότερα...
Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα:
- Χορηγεί υποτροφίες για τη διεξαγωγή διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικών μελετών.
- Χρηματοδοτεί υψηλής ποιότητας ερευνητικά προγράμματα με επιστημονικούς υπεύθυνους Μεταδιδάκτορες, Ερευνητές και μέλη ΔΕΠ.
- Χρηματοδοτεί την αγορά ερευνητικού εξοπλισμού.
- Διευκολύνει την πρόσβαση Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. και ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων στη χρηματοδότηση καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων.
- Υποστηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων για την εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος εδώ.
ΕΛΛΑΔΑ 2.0: ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποτυπώνει μια στρατηγική για το θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας σε ότι αφορά στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στις τεχνολογίες, τις συμπεριφορές και τους θεσμούς. Μία μετάβαση που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την καινοτομία και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό με την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη.
Περισσότερα...
Το Σχέδιο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021 και αναθεωρήθηκε το Δεκέμβριο του 2023. Χρηματοδοτείται με 35,95 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας NextGenerationEU. Περιλαμβάνει 103 επενδύσεις και 76 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες, συμπεριλαμβανομένου του νέου κεφαλαίου REPowerEU: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση-Δεξιότητες-Κοινωνική Συνοχή, Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας. Οι πόροι του Σχεδίου διοχετεύονται σε επιχορηγήσεις και δάνεια, μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν πάνω από 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα έως το τέλος του 2026, οπότε και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος εδώ.
Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025

To Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) θεσπίστηκε με το ν. 4635/2019 (Α΄167), με ορίζοντα πενταετίας και με σκοπό την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων, που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Περισσότερα...
Το ΕΠΑ απαρτίζεται από Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης, τα οποία καταρτίζονται, αντίστοιχα, από τα αρμόδια Υπουργεία και τις Περιφέρειες και περιλαμβάνουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού προγραμματισμού στον τομέα ευθύνης του αντίστοιχου φορέα, με βάση τον προγραμματισμό του ΕΠΑ και την κατανομή των πόρων του ΕΠΑ που του αναλογούν. Στο Πρόγραμμα ενσωματώνονται οι εξής αναπτυξιακοί στόχοι:
- Έξυπνη Ανάπτυξη, με τρεις ειδικούς στόχους: έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία και επιχειρηματικότητα και ψηφιακός μετασχηματισμός.
- Πράσινη Ανάπτυξη, με τρεις ειδικούς στόχους: μετάβαση σε κυκλική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Κοινωνική Ανάπτυξη, με τέσσερις ειδικούς στόχους: υγεία και αθλητισμός, απασχόληση, παιδεία και κοινωνική συνοχή.
- Ανάπτυξη Υποδομών, με τρεις ειδικούς στόχους: δίκτυα, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα.
- Εξωστρέφεια, με τέσσερις ειδικούς στόχους: πολιτισμός, τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας και βιομηχανία.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης εδώ.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Το Πράσινο Ταμείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αποτελεί φορέα διαχείρισης των πόρων που διατίθενται για την προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Περισσότερα...
Σκοπός του είναι:
- η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με τη διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- η στήριξη της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής και
- η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων, που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 8 του Ν. 3889/2010
Το Ταμείο χρηματοδοτεί προγράμματα που καταρτίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή άλλα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς τους, αποκεντρωμένες γενικές διοικήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και σωματεία ή άλλης μορφής ενώσεις νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία στοχεύουν σύμφωνα με τους καταστατικούς τους σκοπούς στην προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου εδώ.
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Έρευνας ΕΛΚΕ Π.Κ.

Ο ΕΛΚΕ στηρίζοντας και υλοποιώντας την ερευνητική πολιτική του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο πλαίσιο της κατανομής των ετήσιων εσόδων και της χρήσης των περιουσιακών ταμειακών διαθεσίμων,
χρηματοδοτεί ερευνητικές - αναπτυξιακές δράσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Χρηματοδότησης Έρευνας που έχει θεσπίσει η Επιτροπή Ερευνών.
Για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης πατήστε εδώ.